Saturday, October 1, 2011

AKASYA

Akasya
Acacia catechu
Bilimsel sınıflandırma
Alem:     Plantae (Bitkiler)
Bölüm:     Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf:     Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım:     Fabales
Familya:     Fabaceae (Baklagiller)
Alt familya:     Mimosoideae
Cins:     Acacia
Akasya (Acacia), Baklagiller familyasından genellikle hep yeşil yapraklı ve dikenli ağaç ya da ağaççık cinslerine verilen ad.
Başta Avustralya olmak üzere (300 tür) sıcak ılıman ve yarı tropikal bölgelerde kendiliğinden yetişen 600 türü içerir.

Özellikleri
Çok değişik biçimleri bulunan akasyanın çiçekleri genellikle sarı, bazen beyaz ya da kırmızı renkte, başak ya da toparlak baş biçimindedir; erkek organlar çok sayıda ve çıkıntılıdır. Meyve baklamsıdır. Yapraklar, kimisinde tüysü bileşik, kimisinde, özellikle Avustralya'da yetişen türlerin çoğunda yeşil lam halinde yaprak sapı biçimindedir; bu da onlarda terlemeyi önemli ölçüde azaltır. Acacia heterophylla türündeyse bu özelliklerin tümünün bir arada görülür.
Birçok akasya türü (en başta A.decurrens, gümüşi akasya (A. dealbata), A.baileyana, A.longifolia) bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.
"Kadıhindi" denen bir madde, Çin'de ve Birmanya'da A.catechunun odununun suda kaynatılmasıyla hazırlanır. Kadıhindi deri sepelemesinde, kumaş boyamada ve tıpta kullanılır. Akasyanın bazı türleri ise, özellikle A.arabica ve A.senegal, hücre erimesiyle oluşan ve halk arasında "arap zamkı" adıyla anılan bir zamk verir. Tanen bakımından zengin olan akasya kabukları dericilikte kullanılır. Akasyanın Afrika'nın Sahel ve Sudan - Sahel bölgelerinde yetişen bazı türlerinin (A.albida ve A.seyal) yaprakları ve badıçları geviş getiren hayvanlarca yenir. İki akasya türünde (A.sphaerocephala ve A.fistula) karınca toplulukları barınır.

Bazı türleri
     Kıbrıs akasyası (Acacia cyanophylla)
    Gümüşi akasya (Acacia dealbata)
    Yarran (Acacia homalophylla)
    Senegal akasyası (Acacia senegal)
Akasya Kullanımı
Akasya ağacının çiçekleri ve yaprakları kurutularak kullanılır. Kuru akasya yaprağı kaynatılıp içilirse vücudu terletir ve soğuk algınlığına iyi gelir. Akasya çiçeği suda kaynatılarak vücudu rahatlatan ve zihinsel yorgunluğu gideren akasya çayı elde edilir. Yaprakları fazla miktarda alınırsa hafif zehirlenmelere neden olabilir.
Akasya nefes darlığını giderir ve astım şikâyetlerini azaltır. Hafif mikrop öldürücüdür. Safrayı arttırır.

KAYNAKLAR
http://saglikkurumu.com/saglik-rehberi/akasyanin-sagliga-faydalari.html
http://tr.wikipedia.org/wiki/Akasya