Monday, October 17, 2011

krem yapımı

Yağ/su tipi yumuşatıcı krem

A-Fazı           %
Balmumu                        3
Balık nefsi                       3
Parafin likit                      30
Gliseril monostearat        12
Propil paraben                0.15

B-Fazı
Metil paraben                 0.15
Gliserin                           8
Su                                   43.4
Esans                              0.3


Su/yağ tipi yumuşatıcı krem

A-Fazı            %
Yer fıstığı yağı                  20
Vazelin likit                      29
Katı vazelin                      5
Ozokerit                           10
Dialkil (C12-C18) katerner
amonyum tuzu                   1.0
Propil paraben                   0.15
Antioksidan                        0.05

B-Fazı
Su                                       31.3
Metil paraben                      0.15
Propil glikol                          3
Parfüm                                 0.35


Hazırlanışı :

Her iki tip emülsiyonun hazırlanması için yağlar, mumlar, emülsifiyanlar ve yağda çözünen diğer maddeler 75C ye ısıtılır. Suda çözünen maddeler sulu fazda çözündürülür ve 75 C ye ısıtılır. En pratik ve basit yöntem iç fazın yavaş yavaş dış faza eklenmesidir. Ekleme hızı ve dispers fazın mekanik olarak karıştırılması emülsiyonun oluşması için çok önemlidir. Böylece viskozite ve dayanıklılık üzerine etki edilmiş olur. Karıştırma süresi ve soğuma süresi de ayrıca etkilidir. Esansların ilave edildiği andaki ısı da önemlidir.
http://www.kimyaturk.net/index.php?topic=11483.0


Balmumu-boraks tipi krem
                                       %
Balmumu                        12.1
Spermaçet                      12.6
Badem yağı                    55.4
Boraks                             0.5
Gül suyu                          19.4



Kold krem ( Cold-Cream) (TK 1954)

Beyaz balmumu            7 k.
Balık nefsi                     8 k.
Badem yağı                  60 k.
Su                                 25 k.
Gül esansı                     0.1 k.



Kold Krem ( Cold-Cream) ( USP XIX)

Balık nefsi                 125 g
Beyaz balmumu         120 g
Sıvı parafin                 560 g
Boraks                        5 g
Destile su                   190 ml



Hazırlanışı :
Balık nefsi ve balmumu küçük parçalar haline getirilip su banyosunda eritilir ve sıvı parafinle 70C ye kadar ısıtılır. Boraks 70C ye ısıtılmış suda çözündürülür. Sıcak sulu çözelti yağlı çözeltiye karıştırılarak hızla ilave edilir ve donuncaya kadar karıştırmaya devam edilir.




Kaynak: İÜ Kozmetik ders kitabı